Language NL EN
0
Babyflesjes: verschillende soorten flessen en speentjes
28 mei 2018

Babyflesjes: verschillende soorten flessen en speentjes

Bij het geven van flesvoeding wil je graag een geschikt babyflesje hebben, ongeacht of het om opvolgmelk of gekolfde moedermelk gaat. Flesjes en speentjes zijn er in alle soorten en maten, maar welke fles en speen is het beste voor je kindje? Wij leggen het voor je uit.


Flesvoeding baby: soorten flesjes en spenen

Keuze babyfles voor het geven van flesvoeding

Wanneer je flesvoeding geeft, heb je een groot aanbod aan babyflesjes om uit te kiezen. Dit maakt de keuze voor een passend flesje niet gemakkelijker. Of je nou opvolgmelk geeft of gekolfde moedermelk, in beide gevallen kom je op het punt dat je een geschikte fles met speen moet kiezen. Qua materiaal van het flesje kun je kiezen tussen plastic en glas. Enerzijds is plastic lichter, wat gemakkelijker is voor je kindje als hij of zij het flesje zelf kan vasthouden. Anderzijds wordt plastic wel lelijk na het vele afwassen. Tip: kijk of de onderkant van het flesje af kan, dat is gemakkelijker met schoonmaken.

Dan moet er nog een keuze gemaakt worden ten aanzien van de vorm van het flesje. De meest gebruikte vorm is een rond flesje. Een driehoekig flesje is moeilijk om schoon te maken door de hoekjes, maar ze zijn wel gemakkelijk om vast te houden. Een babyflesje in de vorm van een S, zou volgens de fabrikant moeten helpen tegen reflux. De fabrikanten geven aan dat dit komt doordat je kindje dan minder lucht binnenkrijgt vanwege de S-vorm. Dit is echter nooit bewezen op basis van een onafhankelijk onderzoek. Deze S-vorm kan wel lekker in de hand liggen voor de ouder die het flesje geeft. Een babyflesje met een brede opening kan gemakkelijk zijn bij het vullen van het flesje met melkpoeder. Bij een ergonomisch gevormd babyflesje kan je baby het flesje zelf goed vasthouden.

Keuze speen voor het geven van flesvoeding

Voor de speen geldt hetzelfde als het flesje, er is heel veel keuze. Je kunt op de speen zien welke maat deze heeft en voor welke leeftijd de speen geschikt is. De maten zijn: small, medium en large. De speen kan ook standen hebben, stand 1, 2 en 3. Hierbij gaat het om de grootte van het gaatje. De juiste speen hangt af van de zuigkracht van je baby. Voor stand 1 kies je als je kindje gulzig is en te snel drinkt. Stand 3 maakt het wat gemakkelijker om te drinken, doordat het drinkgaatje wat groter is.

Daarnaast heeft een speen ook verschillende modellen. Het meest gebruikte model is het kersmodel. Dit model is voor bijna alle baby’s die starten met flesvoeding geschikt. Dit model kun je met een lange en een korte speen krijgen. De korte speen is geschikt voor een pasgeboren kindje. Dit model is er ook in een bredere variant. Deze speen komt overeen met de tepel en borstvorm van de moeder door de bredere basis en het de kortere lengte. Daarnaast is er ook nog het dental model. Er wordt gezegd dat dit model beter is voor de ontwikkeling van de kaken, maar dit is nooit bewezen. De non drip speen is een speen waarbij er pas melk uit komt wanneer je eraan zuigt. Dit komt overeen met het drinken aan de borst. Deze speen helpt bij het bevredigen van de zuigbehoefte van de baby.

Bij het kiezen van het juiste babyflesje is het dus een kwestie van voorkeur, zowel van de ouder/verzorger als van de baby. Bij het kiezen van de juiste speen is het een kwestie van testen. Nu je deze blog hebt gelezen kun je goed voorbereid een babyflesje kopen om je kleintje flesvoeding te geven en word je niet overdonderd door alle verschillende soorten en maten. Benieuwd naar onze biologische flesvoeding? Kijk in onze webshop

Nog geen commentaar geplaatst.

Plaats reactie
© Copyright Ausnutria Nutrition Europe B.V. 2019
Dokter van Deenweg 150, 8025 BM Zwolle, The Netherlands