Language NL EN
0
Duurzaam, biologisch en keurmerken: wat is het allemaal?
6 juli 2018

Duurzaam, biologisch en keurmerken: wat is het allemaal?

Er zijn tegenwoordig steeds meer producten en bedrijven die biologisch of duurzaam zijn, of die bepaalde keurmerken hebben. Maar wat is biologisch nou eigenlijk? En wat is duurzaamheid? Welke biologische keurmerken zijn er? En wat houdt dit in als het gaat om de biologische flesvoeding van Neolac?

Wat is biologisch

Wat is duurzaamheid?

Duurzaamheid is een breed begrip en heeft met de keuzes te maken die de huidige generatie maakt en de gevolgen daarvan voor de volgende generaties. Volgens het rapport “Our Common Future” van de World Commission on environment and Development van de Verenigde Naties, is duurzaam ‘de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen’. Bij duurzaamheid kun je dus denken aan hoe we omgaan met het verbruik van fossiele brandstoffen, hoe we omgaan met ons afval en hoe grondstoffen verkregen en verbruikt worden.

Neolac heeft ervoor gekozen om gebruik te maken van duurzaam gewonnen DHA uit algen. DHA zijn omega-3 vetzuren en vanaf 22 februari 2020 moet alle flesvoeding verplicht DHA bevatten. Meestal wordt visolie gebruikt om DHA toe te voegen, maar in de biologische babyvoeding van Neolac wordt duurzaam gewonnen DHA gebruikt.

Wat is biologisch?

Biologische producten moeten aan bepaalde wettelijke voorschriften voldoen. De naleving van deze wetten wordt gecontroleerd door stichting Skal. Biologische producten zijn altijd zonder kunstmest en kunstmatige bestrijdingsmiddelen geteeld en geproduceerd zonder toevoeging van synthetische conserveringsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen. Daarnaast wordt rekening gehouden met dierenwelzijn en wordt de natuurlijke kringloop in stand gehouden.

Biologische producten moeten voor minimaal 95% uit biologische ingrediënten bestaan. Neolac voldoet hier uiteraard aan en gaat nog een stapje verder: ook de GOS in de flesvoeding is biologisch.

Neolac wordt gemaakt van biologisch melk, afkomstig van Nederlandse koeien. Om aan de eisen te moeten voldoen, moeten de koeien minimaal 120 dagen in de wei staan, uitsluitend biologisch voer krijgen en in een ruime stal kunnen staan. Benieuwd naar de werkwijze van de boeren van Neolac? Lees het in onze blog over boer Jaring Brunia.

Wat zijn biologische keurmerken?

Er zijn verschillende keurmerken als het gaat om biologische producten. Zo heb je het ‘Beter Leven kenmerk’ op vleesproducten, waarbij het aantal sterren, één, twee of drie, aangeeft hoe diervriendelijk het vlees is. Hoe meer sterren, hoe diervriendelijker en biologisch vlees heeft altijd 3 sterren. Verder controleert Skal Biocontrole binnen de Europese Unie of biologische producten voldoen aan de wettelijke voorschriften. Dit logo is te herkennen aan het witte blaadje in het groene vlak. Aan dit logo kun je altijd zien of een product biologisch is of niet. Binnen Nederland heb je ook nog het EKO-Keurmerk voor biologische producten. Met dit keurmerk voldoe je aan alle eisen waar je ook aan moet doen om het Europese keurmerk te krijgen, maar daarnaast moet een producent, boer of handelaar zich ook bezighouden met duurzaamheid op bijvoorbeeld gebieden als energiegebruik, verpakkingen of sociale aspecten en eerlijk zakendoen.

Neolac voldoet aan alle regels voor biologische producten en houdt zich daarnaast bezig met duurzaamheid, zoals een duurzame verpakking. Neolac heeft dan ook zowel het Skal- als het EKO-Keurmerk.

EU_Organic_Logo_Colour_rgbEko_Keurmerk

 

 

 

 

 

Neolac biologische opvolgmelk en peutermelk

Neolac biologische opvolgmelk en peutermelk wordt gemaakt van biologische koemelk van Nederlandse bodem. Ben je benieuwd naar onze producten? Bekijk hier ons aanbod!

Nog geen commentaar geplaatst.

Plaats reactie
© Copyright Ausnutria Nutrition Europe B.V. 2019
Dokter van Deenweg 150, 8025 BM Zwolle, The Netherlands